
Studia podyplomowe z zakresu enologii mają charakter doskonalący, poszerzający wiedzę i umiejętności praktyczne w zakresie technologii produkcji wina, klasyfikacji, normowania jakości, oceny mikrobiologicznej, chemicznej, sensorycznej oraz instrumentalnej wina, a także regulacji prawnych z zakresu enologii i sytemu prawa winiarskiego.
W trakcie studiów podyplomowych na kierunku Enologia słuchacze zapoznają się m.in. z teoretycznymi podstawami technologii produkcji wina, analizą, ocen, klasyfikacją win, czynnikami wpływającymi na właściwości prozdrowotne wina a także szerokimi aspektami sommelierstwa.
Absolwent będzie posiadał wiedzę z zakresu podstaw analizy instrumentalnej i sensorycznej wina oraz umiejętności praktyczne z zakresu zagadnień degustacji: identyfikacji smaku, zapachu i barwy wina.
Absolwent pozna prawne aspekty prawne i zasady charakterystyczne dla działalności gospodarczej w obrębie produkcji i dystrybucji wina.
Studia ułatwią podejmowanie pracy w przemyśle fermentacyjnym, usługach, handlu i doradztwie związanym z branżą winiarską oraz enoturystyczną.
Studia te skierowane są do absolwentów wszystkich kierunków studiów I bądź II go stopnia, zainteresowanych poszerzeniem wiedzy i umiejętności w zakresie enologii.
Czas trwania studiów: 2 semestry – 220 godzin.
Pochodzenie i biologia winorośli. Systematyka rodziny Vitaceae. Gatunki tworzące odmiany szlachetne. Budowa morfologiczna i anatomiczna krzewu/pnącza winorośli Wymagania klimatyczne i glebowe winorośli Pielęgnacja roślin. Ocena dojrzałości owoców. Czynniki kształtujące jakość winogron.
Drożdże, bakterie kwasu mlekowego (np. Lactobacillus, Pediococcus, Oenococcus/Leuconostoc oeni) i bakterie kwasu octowego.
Cukry proste i złożone występujące w winogronach, właściwości fizyczne i chemiczne Oznaczanie zawartości cukrów w winach. Mechanizmy powstawania etanolu, alkoholi fuzlowych, metanolu i polioli, właściwości fizyczne i chemiczne alkoholi. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego w winach. Kwasy organiczne występujące w winogronach Pojęcie ekstraktu rzeczywistego i pozornego Dwutlenek siarki wolny i związany oraz jego właściwości fizyczne i chemiczne Metody oczyszczania i stabilizacji wina metodami fizycznymi i chemicznymi. Nieprawidłowości w produkcji wina.
Sposoby produkcji a smak wina. Zasady oceny wzrokowej, aromatycznej, smakowej wina.
Degustacja win z Europy
Degustacja win z Nowego Świata Degustacja win musujących i wzmacnianych
Prozdrowotne właściwości wina. Od polifenoli do resweratrolu. Aspekt uzależnień i toksykologia w aspekcie składu wina.
Kraje winiarskie i najważniejsi producenci wina: statystyki produkcji i konsumpcji wina na świecie, wykorzystywane szczepy.
Regiony winiarskie Francji, Włoch, Hiszpanii, Niemiec, Austrii, Węgier.
Wina z nowego świata: Chile, Argentyna, RPA, USA, Australia, Nowa Zelandia
Zasady tworzenia karty win. Czytanie etykiety.
Białe szczepy – charakterystyka i występowanie.
Czerwone szczepy – charakterystyka i występowanie.
Zasady profesjonalnej degustacji win: degustacja opisowa i w ciemno, analiza wzrokowa, zapach i smak.
Dekantacja: etapy, cel dekantowania, jakie wina dekantujemy.
Serwis wina spokojnego i musującego.
Temperatura serwowanych win. Przechowywanie wina. Dobór wina do potraw
Zasady, definicje i akty prawa żywnościowego. Podstawowe zasady dotyczące znakowania żywności. Zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich. Zasady obrotu hurtowego i sprzedaży detalicznej wyrobów winiarskich. Zasady dotyczące znakowania wina
KIERUNEK |
LICZBA |
CZESNE |
CZESNE |
WPISOWE |
Enologia |
2 |
3250 zł |
685 zł |
0 zł |
w postaci dwóch wpłat semestralnych wnoszonych jednokrotnie w semestrze, za każdy semestr z góry, odpowiednio do 10 października (za I semestr z góry) oraz do 10 marca (za II semestr z góry) - decyduje data zaksięgowania wpłaty na koncie Uczelni,
w postaci dziesięciu miesięcznych wpłat, które należy wnosić każdorazowo do 10 dnia miesiąca z góry w okresie: za I semestr od października do lutego (5 wpłat), za drugi semestr od marca do lipca (5 wpłat) - decyduje data zaksięgowania wpłaty na koncie Uczelni.
Wysokość semestralnego czesnego jest niższa o około 5% od sumy płatności czesnego w trybie miesięcznym.
Wysokość miesięcznej raty jest wartością średnią uwzględniającą koszt nauki w skali całego roku. Wysokość tej raty jest niezależna od ilości zajęć odbywających się w danym miesiącu.
Ważne informacje dotyczące sposobu dokonywania wpłat czesnego:
Przy dokonywaniu opłat prosimy posługiwać się tylko i wyłącznie swoim indywidualnym numerem konta, który jest generowany na podstawie numeru albumu studenta. Numer ten jest indywidualny dla każdego studenta, nie można więc udostępniać go osobom trzecim! Numer konta można wygenerować na stronie internetowej Uczelni http://www.konto.swsm.pl wpisując w odpowiednie miejsce swój numer albumu.
W przypadku nieterminowych wpłat za każdy dzień zwłoki naliczane są opłaty dodatkowe w wysokości ustawowych odsetek, a podstawą ich naliczania jest data księgowania wpłaty na koncie Uczelni.
Osoby dokonujące opłat czesnego na poczcie prosimy o uwzględnienie faktu, że wpłaty realizowane w ten sposób docierają na konto uczelni nawet z tygodniowym opóźnieniem. Aby uniknąć opłat za zwłokę należy wpłacać czesne odpowiednio wcześniej.