
Studia podyplomowe dietetyka w sporcie mają typowo praktyczny charakter. Przygotowują do prowadzenia doradztwa żywieniowego dla osób podejmujących aktywność fizyczną rekreacyjną oraz sportową, a także dla osób modelujących sylwetkę ciała. Absolwent będzie przygotowany do oceny żywienia i planowania żywienia w różnych dyscyplinach sportowych z uwzględnieniem indywidualnych uwarunkowań. Łączna liczba godzin to 265, z czego aż 165h obejmują dwa główne moduły: żywienie w sporcie oraz dietetyka sportowa. Zajęcia prowadzą specjaliści z zakresu dietetyki sportowej.
Absolwent zdobędzie wiedzę i umiejętności w zakresie:
oceny żywienia i oceny stanu odżywienia,
analizy składu ciała,
sposobów żywienia w odnowie biologicznej, oraz osób o wzmożonym wysiłku fizycznym
w rożnych dyscyplinach sportu, a także żywienia w zaburzeniach metabolicznych i zaburzeniach odżywiania,
planowania indywidualnych programów dietetycznych (z wykorzystaniem programów wspomagających układanie diet), dostosowanych do potrzeb i możliwości pacjentów/klientów,
planowania strategii dietetycznych i suplementacyjnych dla sportowców, ukierunkowanych na wzrost efektywności wysiłku fizycznego i osiągnięć sportowych,
prawidłowego komponowania posiłków i racji pokarmowych, z uwzględnieniem wartości odżywczej i walorów zdrowotnych pożywienia.
Obszarem działalności zawodowej absolwenta mogą być ośrodki sportowe, rekreacyjne oraz rehabilitacyjne, uzdrowiska, poradnie dietetyczne, ośrodki spa, gabinety odnowy biologicznej.
Studia podyplomowe Dietetyka w sporcie skierowane są głównie do absolwentów kierunków medycznych i sportowych, m.in. wychowania fizycznego, dietetyki, fizjoterapii, sportu, edukacji w sporcie oraz sportowców i absolwentów kierunków związanych zawodowo ze sportem i dietetyką.
Uwaga!
W ramach tych studiów podyplomowych nie są poruszane zagadnienia dotyczące podstaw żywienia. Podstawy żywienia człowieka realizowane są w ramach studiów podyplomowych „Dietetyka i praktyka planowania żywienia”.
Nr |
Nazwa przedmiotu |
Rozkład godzin zajęć |
||||
Suma |
I semestr |
II semestr |
||||
w |
ć |
w |
ć |
|||
1 |
Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywienia |
30 |
15 |
15 |
|
|
2 |
Fizjologia wysiłku |
30 |
15 |
15 |
|
|
3 |
Żywienie w sporcie |
45 |
10 |
15 |
5 |
15 |
4 |
Dietetyka sportowa |
120 |
20 |
30 |
35 |
35 |
5 |
Suplementacja w sporcie |
20 |
|
|
10 |
10 |
6 |
Elementy psychologii sportu |
20 |
|
|
10 |
10 |
Razem |
265 |
60 |
75 |
60 |
70 |
Zarys hematologii w sporcie. Zarys genetyki w sporcie. Immunologia w sporcie. Diagnostyka laboratoryjna w sporcie. Homeostaza: głód i sytość. Skład ciała. Bilans wodny. Gospodarka energetyczna – przemiany energetyczne w ustroju. Energia składników pokarmowych. Wydatki energetyczne. Zapotrzebowanie na energię. Zmiany składu ciała związane z wiekiem. Składniki pokarmowe – klasyfikacja. Budowa i właściwości. Trawienie i wchłanianie. Zapotrzebowanie. Metabolizm.
Podstawy endokrynologii ogólnej. Płeć a aktywność fizyczna i sport. Wysiłek fizyczny a hormon wzrostu, POMC, Endorfina, cytokiny. Gospodarka węglowodanowa w sporcie. Czynność nadnerczy a sport. Czynność osi podwzgórze – przysadka mózgowa – tarczyca a aktywność fizyczna. Zaburzenia endokrynologiczne w jadłowstręcie sportowym.
Wpływ wysiłku na tkankę kostną. Wpływ aktywności fizycznej na tkankę tłuszczową. Endokrynologiczne aspekty zespołu przetrenowania.
Zarys fizjologii wysiłku fizycznego. Pomiary antropometryczne. Wyznaczanie zawartości wody całkowitej (TBW) w ustroju na podstawie beztłuszczowej masy ciała. Wyznaczanie % zawartości tłuszczu w organizmie. Biochemiczne aspekty zmęczenia. Procesy termoregulacji podczas wysiłku fizycznego.
Fizjologiczna klasyfikacja wysiłków fizycznych. Wydolność fizyczna organizmu i tolerancja wysiłkowa. Testy do oceny wydolności. Zmęczenie i wypoczynek jako konsekwencja obciążenia wysiłkowego. Zmiany adaptacyjne pod wpływem treningu: wytrzymałościowego, siłowego, szybkościowego. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane narządy organizmu człowieka. Wysiłek fizyczny a wiek człowieka. Fizjologiczne podstawy rozgrzewki. Trening fizyczny - proces adaptacji fizjologicznej. Trening wytrzymałościowy. Trening o charakterze siłowym. Anaerobowe (beztlenowe) i aerobowe (tlenowe) systemy energetyczne. Ocena możliwości metabolicznych (sprawności energetycznej). Rozwój możliwości metabolicznych (sprawności energetycznej). Zmęczenie, przetrenowanie i sposoby intensyfikacji wypoczynku.
Zapotrzebowanie na energię w sporcie. Ocena spożycia energii. Charakterystyka i zapotrzebowanie na białko w sporcie. Charakterystyka i zapotrzebowanie na węglowodany w sporcie. Charakterystyka i zapotrzebowanie na tłuszcze w sporcie Zasoby węglowodanów w komórkach mięśniowych i możliwości ich zwiększania poprzez trening i żywienie. Składniki mineralne w diecie sportowców. Zapotrzebowanie na witaminy w sporcie, ich znaczenie w gospodarce wodno-elektrolitowej i zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów. Rola nawodnienia w sporcie.
Specyfika żywienia w różnych dyscyplinach sportowych zależnie od okresów treningowych i podczas zawodów oraz odnowy. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów. Żywienie okołotreningowe. Normy żywienia dla sportowców. Kryteria ich ustalania zależnie od grupy, dla której są przeznaczone. Regulowanie masy ciała w sporcie. Metody osiągania limitów wagowych.
Analiza diety sportowców. Praktyczne planowanie diet dla osób uprawniających różne formy aktywności fizycznej: żywienie w sportach siłowych, w sportach wytrzymałościowych, w sportach drużynowych, w sportach walki, w lekkoatletyce, w sportach zimowych. Żywienie kobiet. Żywienie młodych sportowców. Żywienie sportowców z niepełnosprawnościami. Żywienie w podróży. Żywienie w okresie rekonwalescencji. Diety alternatywne w sporcie. Niedożywienie w sporcie.
Klasyfikacja suplementów diety. Suplementy diety potencjalnie skuteczne w sporcie. Suplementy diety stosowane ze wskazań lekarskich. Suplementy i odżywki zanieczyszczone lub zafałszowane środkami dopingującymi Lista substancji i metod zabronionych w sporcie.
Modele i strategie rozwoju osiągnięć sportowych i aktywności fizycznej. Sport i aktywność fizyczna a funkcjonowanie emocjonalne, poznawcze i jakość życia; Zaburzenia funkcjonowania psychicznego w sporcie – wybrane problemy.
KIERUNEK |
LICZBA |
CZESNE |
CZESNE |
WPISOWE |
Dietetyka w sporcie |
2 |
2600 zł |
550 zł |
0 zł |
w postaci dwóch wpłat semestralnych wnoszonych jednokrotnie w semestrze, za każdy semestr z góry, odpowiednio do 10 października (za I semestr z góry) oraz do 10 marca (za II semestr z góry) - decyduje data zaksięgowania wpłaty na koncie Uczelni,
w postaci dziesięciu miesięcznych wpłat, które należy wnosić każdorazowo do 10 dnia miesiąca z góry w okresie: za I semestr od października do lutego (5 wpłat), za drugi semestr od marca do lipca (5 wpłat) - decyduje data zaksięgowania wpłaty na koncie Uczelni.
Wysokość semestralnego czesnego jest niższa o około 5% od sumy płatności czesnego w trybie miesięcznym.
Wysokość miesięcznej raty jest wartością średnią uwzględniającą koszt nauki w skali całego roku. Wysokość tej raty jest niezależna od ilości zajęć odbywających się w danym miesiącu.
Ważne informacje dotyczące sposobu dokonywania wpłat czesnego:
Przy dokonywaniu opłat prosimy posługiwać się tylko i wyłącznie swoim indywidualnym numerem konta, który jest generowany na podstawie numeru albumu studenta. Numer ten jest indywidualny dla każdego studenta, nie można więc udostępniać go osobom trzecim! Numer konta można wygenerować na stronie internetowej Uczelni http://www.konto.swsm.pl wpisując w odpowiednie miejsce swój numer albumu.
W przypadku nieterminowych wpłat za każdy dzień zwłoki naliczane są opłaty dodatkowe w wysokości ustawowych odsetek, a podstawą ich naliczania jest data księgowania wpłaty na koncie Uczelni.
Osoby dokonujące opłat czesnego na poczcie prosimy o uwzględnienie faktu, że wpłaty realizowane w ten sposób docierają na konto uczelni nawet z tygodniowym opóźnieniem. Aby uniknąć opłat za zwłokę należy wpłacać czesne odpowiednio wcześniej.