
Podstawowym celem studiów jest przekazanie aktualnej wiedzy z zakresu żywienia człowieka w różnych warunkach środowiskowych i umiejętności planowania żywienia.
Absolwent będzie posiadał podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, profilaktyki chorób dietozależnych, oraz umiejętność planowania żywienia, konstruowania diet i jadłospisów.
Studia przeznaczone są dla absolwentów studiów pierwszego lub drugiego stopnia.
Nr |
Nazwa przedmiotu |
Rozkład godzin zajęć |
||||
Suma |
I semestr |
II semestr |
||||
w |
ć |
w |
ć |
|||
1 |
Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywienia człowieka |
40 |
30 |
10 |
|
|
2 |
Analiza i ocena jakości żywności |
15 |
|
|
5 |
10 |
3 |
Somatometria |
10 |
5 |
5 |
|
|
4 |
Żywienie człowieka zdrowego w różnych okresach życia |
45 |
20 |
25 |
|
|
5 |
Kliniczny zarys chorób i dietoterapia |
40 |
|
|
20 |
20 |
6 |
Planowanie diet i ocena żywienia |
50 |
|
20 |
|
30 |
7 |
Technologia sporządzania potraw |
15 |
|
|
|
15 |
8 |
Farmakoterapia żywieniowa |
15 |
|
|
15 |
|
|
Razem |
230 |
55 |
60 |
40 |
75 |
Czas trwania studiów: 2 semestry – 230 godzin.
Wykłady stanowią 95 h, natomiast ćwiczenia 135 h.
anatomia i fizjologia układu pokarmowego ** homeostaza: głód i sytość ** skład ciała** bilans wodny** rozmieszczenie składników pokarmowych w różnych strukturach komórkowych ** gospodarka energetyczna – przemiany energetyczne w ustroju ** energia składników pokarmowych ** wydatki energetyczne** zapotrzebowanie na energię ** zmiany składu ciała związane z wiekiem ** składniki pokarmowe – klasyfikacja ** budowa i właściwości ** trawienie i wchłanianie ** zapotrzebowanie ** metabolizm
pojęcie stanu odżywienia ** metody oceny stanu odżywienia: analizy analityczne, antropometria, objawy kliniczne ** metody oceny żywienia: metoda wagowa, ankietowa, inwentarzowa, rachunkowa, wywiad, zapis historii żywienia ** zaburzenia odżywiania: niedożywienie, nieprawidłowe odżywianie, niedobory składników pokarmowych, specyficzne braki składników odżywczych, niedowaga
normy żywieniowe ** uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa ** żywienie dzieci i młodzieży ** żywienie osób dorosłych w zależności od aktywności fizycznej ** żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ** żywienie osób starszych ** diety alternatywne ** suplementacja diety ** uwarunkowania sposobu żywienia się społeczeństwa
tabele wartości odżywczej ** praktyczne planowanie różnych diet np. ubogoenergetycznych, lekkostrawnych, bogatoresztkowych, diet dla osób uprawniających różne formy aktywności fizycznej itp ** zasady układania jadłospisów (cele planowania jadłospisów, rozdział procentowy energii całodziennej racji pokarmowej na posiłki) ** zasady planowania jadłospisów jednodniowych, okresowych ** gramatura potraw
podstawowe techniki sporządzania potraw ** metody obróbki wstępnej i cieplnej ** wykorzystanie różnych metod i technik sporządzania potraw ** zmiany zachodzące w surowcach podczas przygotowywania potraw
mechanizmy wchłaniania i działania leków ** przemiany chemiczne leków ** rodzaje interakcji leków z pożywieniem ** suplementacja
niedowaga ** otyłość ** cukrzyca ** zaburzenia przemiany tłuszczów ** osteoporoza ** patologie przewodu pokarmowego ** układu krążenia ** moczowego ** postępowanie dietetyczne
badania organoleptyczne, analiza sensoryczna w ocenie jakości żywności ** oznaczenie podstawowych składników żywności
KIERUNEK |
LICZBA |
CZESNE |
CZESNE |
WPISOWE |
Dietetyka i praktyka |
2 |
2400 zł |
500 zł |
0 zł |
w postaci dwóch wpłat semestralnych wnoszonych jednokrotnie w semestrze, za każdy semestr z góry, odpowiednio do 10 października (za I semestr z góry) oraz do 10 marca (za II semestr z góry) - decyduje data zaksięgowania wpłaty na koncie Uczelni,
w postaci dziesięciu miesięcznych wpłat, które należy wnosić każdorazowo do 10 dnia miesiąca z góry w okresie: za I semestr od października do lutego (5 wpłat), za drugi semestr od marca do lipca (5 wpłat) - decyduje data zaksięgowania wpłaty na koncie Uczelni.
Wysokość semestralnego czesnego jest niższa o około 5% od sumy płatności czesnego w trybie miesięcznym.
Wysokość miesięcznej raty jest wartością średnią uwzględniającą koszt nauki w skali całego roku. Wysokość tej raty jest niezależna od ilości zajęć odbywających się w danym miesiącu.
Ważne informacje dotyczące sposobu dokonywania wpłat czesnego:
Przy dokonywaniu opłat prosimy posługiwać się tylko i wyłącznie swoim indywidualnym numerem konta, który jest generowany na podstawie numeru albumu studenta. Numer ten jest indywidualny dla każdego studenta, nie można więc udostępniać go osobom trzecim! Numer konta można wygenerować na stronie internetowej Uczelni http://www.konto.swsm.pl wpisując w odpowiednie miejsce swój numer albumu.
W przypadku nieterminowych wpłat za każdy dzień zwłoki naliczane są opłaty dodatkowe w wysokości ustawowych odsetek, a podstawą ich naliczania jest data księgowania wpłaty na koncie Uczelni.
Osoby dokonujące opłat czesnego na poczcie prosimy o uwzględnienie faktu, że wpłaty realizowane w ten sposób docierają na konto uczelni nawet z tygodniowym opóźnieniem. Aby uniknąć opłat za zwłokę należy wpłacać czesne odpowiednio wcześniej.