
Koncepcja kształcenia na kierunku Dietetyka (studia II stopnia) zakłada pogłębienie wiedzy, umiejętności i kompetencji absolwenta w zakresie opieki nad jednostką w obliczu zagrożeń dla zdrowia spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, brakiem aktywności fizycznej i nieprawidłowym stylem życia.
Absolwent będzie przygotowany do tworzenia zespołu terapeutycznego uwzględniającego aspekty profilaktyki i leczenia chorób, w których dostosowanie żywienia jest ważnym elementem terapii.
W programie studiów zawarto efekty kształcenia, których uzyskanie pozwoli na wykształcenie absolwenta o wysokich kwalifikacjach w zakresie:
rozpoznania chorób żywieniowozależnych,
planowania i wdrażania odpowiedniego sposobu żywienia indywidualnego, zbiorowego, szpitalnego dla różnych grup ludności,
planowania i wdrażania leczenia dietetycznego,
analizy procesów metabolicznych i mechanizmów ich regulacji oraz adaptacji do zróżnicowanej ilości i składu pożywienia,
kontroli jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania,
oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia,
zapobiegania niedożywieniu,
prowadzenia edukacji żywieniowej indywidualnej i grupowej.