
W dzisiejszych czasach rośnie rola racjonalnego żywienia, ponieważ chcemy jeść smacznie i zdrowo. Jedzenie to przecież życiowa konieczność, ale jednocześnie przyjemność, sposób spędzania czasu wolnego, styl życia, a także narzędzie „smakowania” świata i innych kultur. Gotowanie jest sztuką. Sporządzenie posiłku jest jak malowanie: nigdy nie powstaną dwa identyczne obrazy ani.... potrawy. Coraz częściej jemy posiłki poza domem, bo tak jest szybciej i wygodniej, zdrowiej, a dodatkowo umożliwia nam to poznawanie nowych, nieznanych dotąd potraw. Gastronomia to sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną, jak i również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu potraw, komponowaniu posiłków, o tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach i obyczajach związanych z jedzeniem.
Raport „Rynek HoReCa” potwierdza: branża gastronomiczna ma szansę na dalszy dynamiczny rozwój w naszym kraju. Natomiast z danych Euromonitora wynika, że na 1000 Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, a za zachodnią granicą – 3 lub więcej.
Absolwent kierunku Gastronomia to specjalista w zakresie działań związanych ze świadczeniem wysokiej jakości usług gastronomicznych. Studenci, którzy ukończą kierunek będą przygotowani do oceny towaroznawczej surowców, sporządzania potraw różnorodnych kuchni świata z uwzględnieniem aspektów prozdrowotnych, prowadzenia zakładu gastronomicznego zarówno od strony technologicznej, ekonomicznej i organizacyjno-prawnej, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, rozpoznania czynników ryzyka chorób dietozależnych i zapobiegania tym chorobom, oceny stanu odżywienia, a także prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwent będzie także posługiwał się metodami oraz narzędziami wykorzystywanymi do rozwiązywania zadań inżynierskich w odniesieniu do szeroko pojętego żywienia w gastronomii. Będzie posiadać wiedzę z zakresu chemii żywności oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych. Będzie specjalistą w zakresie przetwarzania, przechowywania i kontroli jakości żywności. Będzie przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka z uwzględnieniem znajomości aspektów prawnych. Będzie potrafił organizować produkcję, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną. Będzie znać zasady funkcjonowania rynku i rozumieć zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka
Studia mają charakter praktyczny, w szczególności znaczna część zajęć warsztatowych będzie prowadzona w specjalistycznych pracowniach, w tym w profesjonalnie wyposażonej kuchni.
W programie kształcenia kierunku Gastronomia (studia inżynierskie) zawarto efekty kształcenia, których uzyskanie pozwoli na wykształcenie absolwenta o wysokich kwalifikacjach w zakresie działań związanych z poprawą jakości usług gastronomicznych. Absolwenci będą przygotowani do oceny towaroznawczej surowców, umiejętnego sporządzania potraw, wyboru odpowiednich operacji jednostkowych w procesie sporządzania potraw z uwzględnieniem aspektów prozdrowotnych, prowadzenia zakładu gastronomicznego zarówno od strony technologicznej, ekonomicznej i organizacyjno-prawnej, kształcenia i doskonalenia personelu, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, rozpoznania czynników ryzyka chorób dietozależnych i zapobiegania tym chorobom, oceny stanu odżywienia, a także prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwent będzie posługiwał się metodami oraz narzędziami wykorzystywanymi do rozwiązywania zadań inżynierskich w odniesieniu do szeroko pojętego żywienia w gastronomii.
Absolwent nabędzie umiejętności z zakresu kompetencji miękkich, które są niezwykle wysoko cenione przez pracodawców, m.in. nawiązywania właściwego kontaktu z potencjalnymi klientami, zachowania zasad etykiety w biznesie oraz będzie gotowy do podjęcia dalszej edukacji.
Absolwent po ukończeniu studiów I stopnia ma realną możliwość pracy na jednym z licznych i jednocześnie dających szanse dalszej kariery stanowisk pracy, związanych z usługami hotelarskimi i żywieniowymi. Głównymi miejscami pracy zawodowej inżyniera będą:
przedsiębiorstwa gastronomiczne (restauracje, mała gastronomia),
firmy cateringowe,
zakłady żywienia zbiorowego otwartego (hotele, uzdrowiska, SPA) lub zamkniętego (szpitale, domy opieki),
przedsiębiorstwa zajmujące się bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i żywienia człowieka,
firmy usługowo handlowe z obszaru gastronomii i wyposażenia placówek gastronomicznych,
hotele i inne obiekty świadczące usługi hotelarskie.
W placówkach tych absolwenci mogą realizować różne zadania oraz pełnić funkcje o bardzo zróżnicowanym charakterze.
|
Sztuka kulinarna– nabędzie wiedzę i umiejętności z zakresu wykonywania szerokiej gamy potraw ze szczególnym uwzględnieniem estetyki, zasad dekorowania i dystrybucji potraw, oraz dokumentacji fotograficznej potraw; |
|
|
Zarządzanie gastronomią– nabędzie wiedzę i umiejętności z zakresu organizacji, zarządzania finansami, ale także zasobami ludzkimi, marketingu w usługach gastronomicznych, oraz prowadzenia działalności gospodarczej; |
|
|
Gastronomia w hotelarstwie i zakładach żywienia zbiorowego– nabędzie wiedzę i umiejętności z zakresu realizacji potrzeb żywieniowych różnych grup populacyjnych i kulturowych realizowanych w sektorze gastronomii i hotelarstwa. Nabędzie wiedzę dotyczącą uwarunkowań zachowań konsumentów w odniesieniu do potrzeb żywieniowych; |