
Dietetyka to jedna z najprężniej rozwijających się dziedzin nauki. Zmienia się świadomość społeczeństwa dotycząca wpływu prawidłowego odżywiania na zdrowie i urodę. Istnieje potrzeba konsultacji u dietetyka nie tylko w profilaktyce chorób dietozależnych, lecz także dla zachowania zdrowia, urody i dobrej kondycji fizycznej i psychicznej przez całe życie.
Jednocześnie od kilku lat dostrzega się w Polsce wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia, dbałością o sylwetkę i wygląd.
Rośnie rola nowoczesnych rozwiązań biochemicznych, chemicznych i medycznych mających na celu utrzymanie zdrowego wyglądu. Razem z tymi zmianami pojawiła się konieczność kształcenia na poziomie studiów wyższych wykwali-fikowanych specjalistów dietetyków.
Absolwent studiów licencjackich na kierunku Dietetyka uzyskuje zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych.
Przez siedem semestrów zdobywa umiejętność przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet, rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia oraz niedożywienia szpitalnego. Poznaje zasady prawidłowego żywienia oraz prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów Analizuje stan odżywienia, sposoby żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów oraz wymogi stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywienia.
Jednocześnie jest specjalistą w zakresie planowania i wprowadzania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności, profilaktykę i leczenie dietetyczne chorób żywieniowo-zależnych.
Głównymi miejscami pracy zawodowej licencjata będą szpitale, przychodnie poradnie chorób metabolicznych, a także restauracje, kluby fitness, sanatoria, oraz fabryki i firmy zajmujące się produkcją oraz dystrybucją zdrowej żywności.
Ze względu na interdyscyplinarny charakter nauczania na kierunku dietetyka, absolwent będzie przygotowany do współpracy z organizacjami zajmującymi się promocją zdrowia, a także do założenia własnej działalności - prowadzenia usług doradczych w zakresie dietetyki, organizacji i produkcji zdrowej żywności, usług cateringowych dla sprofilowanego konsumenta.
Wśród przedmiotów nauczania obejmujących wszystkie specjalności przygotowano dyscypliny ściśle medyczne takie jak: Dietetyka pediatryczna, Kliniczny zarys chorób, Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa. Daje to absolwentowi duże możliwości współpracy z lekarzami chorób wewnętrznych, gastrologami, pediatrami czy dietetykami w zakresie:
oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;
zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym;
oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia.
planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności;
przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet
oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;
zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym;
prowadzenia własnej firmy cateringowej
projektowania oraz doradztwa dietetycznego dla sportowców i klubach oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami systemu HACCP;
oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób;
organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów;
prowadzenia edukacji żywieniowej;
pracy jako specjalista w zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego.
nawiązywania właściwego kontaktu z potencjalnymi klientami/pacjentami,
pracy w działach higieny żywności i żywienia zbiorowego stacji sanitarno-epidemiologicznych,
pracy związanej z produkcją żywności
podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia zawodowego na rynku krajowym i międzynarodowym.
|
Dietetyka w odnowie biologicznej i sporcie– nabędzie wiedzę i umiejętności z zakresu roli żywienia w profilaktyce zdrowotnej, a także przygotowania organizmu do zwiększonego wysiłku fizycznego oraz regeneracji organizmu po wysiłku; roli odżywiania w utrzymaniu właściwego stanu zdrowia i właściwej kondycji fizycznej a także w utrzymaniu korzystnego wyglądu u osób zdrowych oraz uprawiających sport wyczynowy; – wiedza na temat roli poszczególnych składników pokarmowych w utrzymywaniu zdrowia i dobrej kondycji fizycznej, pozwoli na zdobycie umiejętności konstruowania właściwych programów dietetycznych w odnowie biologicznej i u sportowców wyczynowych; – najdzie zatrudnienie w klubach sportowych, ośrodkach odnowy biologicznej, ośrodkach typu wellness i spa, fitness. Będzie przygotowany do podjęcia świadczenia usług w zakresie usług konsultacyjnych związanych z prozdrowotnym odżywianiem. |
|
|
Poradnictwo żywieniowe– nabędzie wiedzę i umiejętności planowania i opracowywania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Nauka umiejętności rozpoznawania potrzeb i preferencji żywieniowych poszczególnych grup konsumentów, umożliwi opanowanie umiejętności sporządzania specjalnych zestawów potraw dla grup klientów o szczególnych wymaganiach żywieniowych. Program obejmuje również tematykę z zakresu żywienia w leczeniu różnorodnych schorzeń, co pozwoli absolwentowi profesjonalnie udzielać porad z zakresu dietoterapii; – będzie przygotowany do podjęcia pracy w zakładach żywienia zbiorowego, zakładach gastronomicznych, turystycznych a także w usługach cateringowych. Będzie przygotowany do podjęcia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług konsultacyjnych związanych z prozdrowotnym odżywianiem. |
|
|
Dietetyka kliniczna– nabędzie wiedzę i umiejętności związane z rolą żywienia w leczeniu różnorodnych schorzeń. Leczenie dietą jest formą wspomagającą w terapii większości schorzeń a w niektórych jest podstawową formą leczenia pacjenta. Program nauczania obejmuje rozległą wiedzę z zakresu zastosowania diet leczniczych w poszczególnych jednostkach chorobowych. Poznanie roli fizjologicznej poszczególnych składników pokarmowych oraz ich wpływu na przywracanie zdrowia, umożliwi opanowanie umiejętności opracowywania właściwych zestawów diet leczniczych, dla poszczególnych pacjentów: – będzie przygotowany do pracy i organizacji żywienia zbiorowego w zakładach opieki zdrowotnej: szpitalach, sanatoriach, zakładach leczniczo-opiekuńczych i innych tego typu placówkach. |