
Zapraszamy do udziału w wizycie studyjnej w:
20.04.2023 r. (czwartek) godz. 9:00
dr Jadwiga Nędza
Katowice ul. Brynowska 25a
Podczas wizyty zostaną Państwo zaznajomieni z bogatym wyposażeniem specjalistycznej Pracowni Badań Chemicznych.
Uczestnicy będą mieli możliwość obserwacji pracy w akredytowanym laboratorium. Zostaną zapoznani z:
procedurami systemu jakości i walidacją metod badawczych, stosowanymi przy kontroli żywności pochodzenia zwierzęcego
badaniami wykonywanymi technikami instrumentalnymi takimi jak: chromatografia cieczowa (HPLC), chromatografia gazowa (GC), absorpcyjna spektrometria atomowa (ASA).
Chętne osoby prosimy o nadsyłanie zgłoszeń do dnia 07.04.2023 r. na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. . W treści wiadomości proszę podać: imię, nazwisko, nr albumu, grupę.
Aby umożliwić Państwu udział w wizycie studyjnej, jeśli mają Państwo w tym dniu zaplanowane zajęcia programowe, to nieobecność zostanie Państwu usprawiedliwiona.
Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego prosimy o przemyślane i odpowiedzialne zapisy. Liczy się kolejność zgłoszeń.
Po dokonaniu zgłoszenia uczestnictwo w wizycie studyjnej jest obowiązkowe.
Biuro Karier i MARINEX International Sp. z o.o. zapraszają na wykład:
SWSM i MARINEX International Sp. z o.o.
16.03.2023 (czwartek) godz. 16.30 AULA SWSM
Udział BEZPŁATNY.
Uczestnicy otrzymują CERTYFIKATY.
Wykład wygłosi mgr Jagoda Dudek – mgr. biotechnologii medycznej, dietetyk - przedstawicielka firmy MARINEX International Sp. z o.o., która od prawie 25 lat bada rolę wyższych tłuszczów budulcowych w organizmie człowieka. Jest producentem żywności specjalnego przeznaczenia medycznego BioMarine Medical Immuno & Neuro Lipids, BioCardine® Omega-3, BioMarine® 1140 oraz suplementu Nucleviital® Q10 Complex.
Najważniejsze układy i narządy naszego organizmu są zbudowane z tłuszczów takich jak EPA, DHA, DPA, ETE, HPA, kwas nerwonowy, alkiloglicerole, skwalen i wiele innych tłuszczów. Dostarczając z dietą tłuszczów umożliwiamy organizmowi uruchamianie wszystkich niezbędnych procesów fizjologicznych przyczyniających się do homeostazy w organizmie. Brak tych procesów lub ich niedostateczne funkcjonowanie przyczynia się do powstawania chorób cywilizacyjnych takich jak:
choroby serca i układu krążenia
nowotwory, choroby autoimmunologicze
depresja, choroby neurodegeneracyjne,
choroby skóry
W trakcie wykładu zostaną omówione:
wpływ nieprawidłowej kompozycji tłuszczów w diecie na powstawanie chorób cywilizacyjnych,
zaburzenia homeostazy w pracy poszczególnych układów w organizmie towarzyszące wszystkim chorobom cywilizacyjnym,
czym jest przewlekły stan zapalny o niskim natężeniu i jak go diagnozować,
prawidłowa kompozycja diety w tłuszcze w zależności od stanu zdrowia pacjenta,
jak wyższe tłuszcze budulcowe są wykorzystywane przez organizm, aby przywrócić homeostazę i prawidłowe funkcjonowanie najważniejszych układów i narządów,
wyniki badań u pacjentów stosujących w diecie wyższe tłuszcze budulcowe jako element terapii chorób przewlekłych.
Zapisy prowadzimy do dn. 13.03.2023 lub do wyczerpania miejsc.
Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
w treści podająć imię, nazwisko, nr albumu.
Biuro Karier zaprasza na Szkolenie warsztatowe:
Dzień I: 23.11.2022 (środa) godz. 16:00 - 21:00 (6 godzin dydaktycznych)
Dzień II: 30.11.2022 (środa) godz. 16:00 - 19:15 (4 godziny dydaktyczne)
Czas trwania warsztatu: 2 spotkania – łącznie 10 godzin dydaktycznych
Liczba uczestników: 12 osób
Prowadzący: mgr Marcin Osowski
Koszt szkolenia: 120,00 zł (promocyjna cena tylko dla studentów SWSM)
Kwotę tą należy wpłacić na swoje indywidualne konto, na które wpłacają Państwo czesne. Opłatę za szkolenie należy uregulować do dn. 16.11.2022. W tytule przelewu proszę wpisać ”Szkolenie z Baristyki".
Uczestnicy otrzymują CERTYFIKAT potwierdzający udział w szkoleniu.
Dzień 1:
1. Wprowadzenie do tematu. (2h)
1.1. Krótka historia kawy.
1.2. Kawa jako surowiec.
1.3. Sposoby przygotowania kawy do spożycia:
1.4. Wpływ kawy na zdrowie.
2. Espresso i kawy na bazie espresso: (4h)
2.1. Omówienie rodzajów kaw na bazie espresso
2.2. Obsługa profesjonalnego ekspresu do kawy.
2.3. Obsługa młynka do kawy.
2.4. Spienianie mleka.
2.5. Omówienie zasad przygotowania espresso i innych kaw na jego bazie.
2.6. Przygotowanie espresso i napojów kawowych na bazie espresso.
Dzień 2:
3. Alternatywne metody parzenia kawy (4h)
3.1. Omówienie alternatywnych metod parzenia kawy.
3.2. Przygotowanie kawy za pomocą metody drip.
3.3. Przygotowanie kawy za pomocą chemexa.
3.4. Przygotowanie kawy za pomocą aeropressa.
3.5. Przygotowanie kawy za pomocą kawiarki.
3.6. Przygotowanie kawy za pomocą syfonu.
3.7. Przygotowanie kawy za pomocą frenchpressa.
Zapisy są prowadzone do dnia 16.11.2022 lub do wyczerpania miejsc na podstawie zgłoszeń mailowych. Zgłoszenia proszę wysyłać na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. . W treści maila należy podać nazwę szkolenia BARISTYKA.
Liczy się kolejność zgłoszeń. Szkolenie odbędzie się pod warunkiem zebrania grupy 12-sto osobowej w danym terminie.
UWAGA!!! Zgłoszenie mailowe jest równoznaczne z deklaracją dokonania opłaty za udział w szkoleniu.
© Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
40-085 Katowice (centrum), Mickiewicza 29
tel./fax 32 207 27 10
info@swsm.pl
Informujemy że ta strona stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Aby dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies, kliknij tutaj. | |
ZAMKNIJ |