
LUBUSKI CUP 2017 - WINNER & BEST COMPETITION COCKTAIL
V BARMAŃSKI CHALLENGE - 2nd PLACE & BEST FINAL COCKTAIL
BALLANTINE’ S BARTENDER CHALLENGE - TOP 40
ABSOLUT SHAKE IT UP 7 - TOP 15
HANKY BANNISTER 2016 COMPETITION - TOP 6 to tylko niektóre z tytułów, które zdobył Antek Wyszyński, student GastronomiiŚląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach.
Grażyna Studzińska-Cavour próbuje się dowiedzieć, skąd się bierze tak nietuzinkowe hobby i co dalej robić, kiedy się karierę zaczyna od podium.
Znamy już wyniki Nutriady 2018! Jedna z dwóch drużyn #SWSM zajęła drugie miejsce, przegrywając o 0,34 punkta ze zwycięzcami!
Marcin Magiera, Magdalena Sobolewska, Aneta Pietrzak, gratulujemy!
Poprzez ćwiczenia można wypracować precyzję, oko do symetrii, techniki nakładania pasty, umiejętność improwizacji i tworzenia kompozycji. Aleksandra Loska, studentka Grafiki i przedstawicielka Samorządu Studentów WSTI, artystka-hennistka mówi o swojej pasji i pracy w rozmowie z Grażyną Studzińską-Cavour.
W dniach 14 i 15 listopada Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach w ramach cyklu edukacyjnego Akademia Medycyny i Piękna już po raz kolejny zaprosiła młodych pasjonatów sztuki kulinarnej na Pokaz Kuchni Molekularnej prowadzony przez światowej klasy eksperta i mistrza kuchni – Łukasza Konika. Zapraszamy do obejrzenia galerii z pokazu.
![]() |
W dniach 30 września - 2 października w Londynie odbyły się prestiżowe Mistrzostwa Europy w malowaniu paznokci – Nailympia Competition London 2017. Nasza absolwentka Natalia Ptaszek zdobyła pierwsze miejsca w kategoriach Art Winner of Winners, Gel Perfect Match TO vs. Sculpture, Fantasy Complete Look, drugie miejsca w kategorii Gel Sulpture, Gel Tip Overlay oraz trzecie miejsce w kategorii Soak Off Gel Polish Manicure. |
Serdecznie dziękujemy za liczne przybycie i aktywny udział w naszym Dniu Otwartym! Bardzo nam miło, że nasze prelekcje, warsztaty, zabiegi kosmetyczne i porady dietetyczne cieszą się wśród Was niesłabnącą popularnością. Mamy nadzieję, że czas spędzony w naszych murach upłynął Wam miło i owocnie i zobaczymy się ponownie, gdy ruszy rekrutacja :) Zapraszamy do galerii.
![]() |
Miło nam poinformować, że uroczysta Inauguracja roku akademickiego 2017/2018 odbyła się 28 września 2017 r. o godz.16.30 w sali audiowizualnej na wysokim parterze. |
W dniach 21-23 marca 2017 r. Śląska Wyższa Szkoła Medyczna pojawiła się na Ogólnopolskich Targach "EDUKACJA 2017" w katowickim Spodku. Specjalistyczne zabiegi kosmetyczne, profesjonalny makijaż, porady dietetyczne, gotowanie ze studentami Gastronomii – te oraz wiele innych atrakcji czekało na stoisku SWSM.
W dniach 17-18 marca br. w Centrum Dydaktyczno-Kongresowym Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum odbyła się II edycja Turnieju Wiedzy Dietetycznej Nutriada, organizowanego przez kierunek dietetyka WL UJ CM.
Rafał Bernatowicz, twórca Bern On Table w rozmowie z Grażyną Studzińską-Cavour.
Dziś Dzień Kobiet, przedstawię Wam więc wyjątkową kobietę, która jest studentką naszej uczelni. Magdalena Gorzkowska pokazuje nam, że siła jest rodzaju żeńskiego. Przeczytajcie Jej krótkie Kalendarium Pasji.
Serdecznie zapraszamy wszystkie osoby zainteresowane naszą ofertą edukacyjną na ciekawe prelekcje, warsztaty, zabiegi kosmetyczne, wizaż oraz analizę składu ciała i porady dietetyczne. Podczas tego wyjątkowego dnia będziecie mogli poznać naszych wykładowców i studentów, zapoznać się z wyposażeniem naszych pracowni oraz z perspektywami zawodowymi, jakie czekają na absolwentów dietetyki, kosmetologii oraz gastronomii.
„W moim przypadku muzyka jest największą i najstarszą pasją. Od niej wszystko się zaczęło.”
Z Piotrem Ave Pobłockim, gitarzystą rockowym, weteranem runmageddonu i dietetykiem rozmawia Grażyna Studzińska-Cavour.
30 listopada gościliśmy w naszych murach Pana Łukasza Konika, który poprowadził mrożący krew w żyłach i nie tylko w nich, pokaz kuchni molekularnej. Cykliczne spotkania z Panem Łukaszem cieszą się niesłabnącą popularnością i stanowią już stały punkt programu w ofercie SWSM. Pokaz połączony został z promocją książki Pana Łukasza "Gastronomia molekularna", która miała swoją premierę w listopadzie.Książki dostępne są już w naszej bibliotece.
„Choć z tyłu mojej głowy nadal gdzieś siedzi potrzeba naprawiania świata, stwierdziłam, że mogę zrobić to w inny sposób”.
Z Agnieszką Niewiadomską, słuchaczką studiów magisterskich na kierunku Dietetyka w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach, o łączeniu różnych dziedzin nauki w celu poprawy życia i zdrowia rozmawia Grażyna Studzińska-Cavour.
|
Serdecznie dziękujemy studentom i sympatykom kosmetologii, dietetyki oraz kierunków pokrewnych za udział w VI Ogólnopolskiej Konferencji Studentów Kosmetologii i Dietetyki, która obyła się w siedzibie Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, ul. Mickiewicza 29 (Aula WSTI/SWSM), 03.06.2016 r. |
![]() |
Komisja Konkursowa informuje, że zwycięzcą konkursu na najlepszą pracę licencjacką z zakresu dietetyki został Pan Maciej Żychliński za pracę: "Ocena stanu odżywienia i wydolności fizycznej w kontekście stanu fizjologicznego osób starszych przebywających w domu pomocy społecznej". |
![]() |
Uwaga Dietetycy! SWSM otwiera nabór na Dietetykę II stopnia! |
Z przyjemnością pragniemy poinformować, że Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach otrzymała zgodę na prowadzenie kierunku Gastronomia.