
Trwa nabór na studia I stopnia na kierunki Kosmetologia, Gastronomia i Dietetyka rozpoczynające się w semestrze letnim roku akademickiego 2020/2021. Rekrutacja na studia podyplomowe prowadzona jest w sposób ciągły. Rekrutacja na studia II stopnia zostanie uruchomiona na przełomie maja/czerwca. Specjaliści ds. rekrutacji w Biurze Rekrutacji odpowiadają na wszelkie pytania dotyczące kierunków, zasad przyjęć, opłat czy warunków studiowania w SWSM. Zapisz się i skorzystaj z atrakcyjnych promocji!
Z radością informujemy, że Pani dr Monika Zygmuntowicz została powołana na członka Krajowego Zespołu Kontrolerów przy Krajowej Radzie Fizjoterapeutów.
Serdecznie gratulujemy.
Nakładem wydawnictwa Harde ukazała się książka „Alopecjanki. Historia łysych kobiet”. Publikacja pokazuje historie dziesięciu kobiet, dotkniętych alopecją, czyli łysieniem plackowatym. Mają za sobą traumatyczne doświadczenia odrzucenia, upokorzenia. Przeszły długą drogę do akceptacji samych siebie i nauczyły się z alopecją żyć. Wśród nich studentka Dietetyki Sportowej SWSM, Marta Staroń.
Szanowni Studenci,
jest nam miło poinformować, że w tym semestrze możecie korzystać bezpłatnie z programu Kcalmar.pro dla Dietetyków. W związku z nawiązaniem współpracy z firmą, Studenci mogą wykorzystywać program do układania jadłospisów w warunkach domowych w celu przygotowania niezbędnych prac podczas zajęć dydaktycznych. Aby uzyskać dostęp do programu, Student powinien się zgłosić do prowadzącego, który nada mu dostęp do konta Studenckiego w okresie październik 2020 - luty 2021.
https://kcalmar.com/dietetyk/
Z przyjemnością informujemy, że Pani Dorota Szymańska, tegoroczna Absolwentka kierunku Dietetyka I stopnia, wydaje książkę pt. "Kuchnia malucha. Profesjonalny poradnik żywienia małych dzieci", która od 14 października b.r. dostępna będzie w księgarniach m. in. w EMPIKU (wyd. Dragon). Książka zasili także zasoby Biblioteki SWSM.
Szanowni Państwo,
Pierwszego października 2020 r. rozpoczęliśmy nowy rok akademicki 2020/2021. Inauguracja roku akademickiego miała formę zdalną. W tym dniu do Społeczności Akademickiej zostało skierowane słowo Rektora Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, a wykład inauguracyjny pt. „Jadalne bezkręgowce jako alternatywne źródło białka" wygłosił dr Łukasz Chajec. Przemówienie oraz wykład udostępniono poprzez platformę Google G Suite.
W dniu 15 września 2020 r. w Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 2 w Rudzie Śląskiej odbyły się warsztaty pt. "Możliwości wykorzystania ziół" zorganizowane dla dzieci klas 1-3 w ramach realizowanego przez Szkołę projektu "Kłodnicka Eko-Baza". Na zaproszenie Dyrekcji i uczniów tej Szkoły, warsztaty poprowadziły Panie mgr Iwona Zieleń-Zynek oraz Joanna Kowalska, na co dzień wykładowczynie Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach oraz praktykujące Dietetyczki, a także Pani Martyna Puc, studentka studiów magisterskich kierunku Dietetyka.
W ramach przeprowadzonych warsztatów uczniowie m.in. próbowali samodzielnie ułożyć piramidę zdrowego żywienia, opisywali swoje nawyki żywieniowe, a także próbowali wyjaśnić kim jest i czym zajmuje sie Dietetyk. Następnie za pomocą zmysłu węchu, dotyku i smaku rozpoznawali najbardziej popularne zioła, wśród których znalazła się pietruszka, pokrzywa zwyczajna, tymianek, mięta pieprzowa, rozmaryn, rokitnik skrzyp polny oraz lipa.
Podsumowaniem warsztatów było stwierdzenie wielkiego przyrodnika, lekarza i filozofa XVI w. – Paracelsusa, który powiedział, że „nasze łąki i lasy to wielkie apteki”.
Zapraszamy studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach do udziału w konkursie na najlepszą pracę dyplomową studiów pierwszego stopnia. Do konkursu będą mogły być zgłaszane badawcze prace licencjackie/inżynierskie, po złożeniu z wynikiem pozytywnym egzaminu dyplomowego w okresie luty – lipiec 2021 r.
Zapraszamy studentów Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach do udziału w konkursie na najlepszą pracę magisterską. Do konkursu będą mogły być zgłaszane badawcze prace magisterskie, po złożeniu z wynikiem pozytywnym egzaminu dyplomowego w okresie luty – lipiec 2021 r.